Retinol

Czym jest kwas retinowy?

Witamina A stymuluje komórki do odnowy, wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, ma właściwości antyoksydacyjnie. Wspomniana witamina i jej pochodne, w tym tytułowy kwas retinowy, doceniane są w walce z różnego rodzaju niedoskonałościami skóry, znajdują więc zastosowanie w kosmetyce i medycynie estetycznej. Co warto wiedzieć na ten temat? Zachęcamy do lektury!

Retinoidy ‒ pochodne witaminy A

Retinoidy to grupa związków, które wykazują aktywność charakterystyczną dla wspomnianej powyżej witaminy A. Wyróżniamy kilka generacji retinoidów.

  • Pierwsza generacja ‒ pierwsza generacja to związki monoaromatyczne, do których zaliczają się retinol (znajdziecie go w składzie kosmeceutyków dottore), aldehyd retinowy oraz tytułowy kwas retinowy.
  • Druga generacja ‒ to monoaromatyczne związki, które otrzymywane są syntetycznie. Zalicza się do nich acytretynę, etretynian i motretynid.
  • Trzecia generacja ‒ syntetyczne pochodne poliaromatyczne, które działają selektywnie na receptory.
  • Czwarta generacja ‒ pochodne pironu.

Cykl przemian retinoidów

Warto pamiętać, że wszystkie pochodne witaminy A, aby zadziałać, muszą zostać przekształcone w kwas retinowy. Jak wygląda cykl przemian retinoidów?

Retinoidy mają drażniący wpływ na skórę. Właśnie dlatego w kosmetykach stosuje się retinal, retinol oraz estry retinylu w określonych stężeniach. W skórze, przy udziale esteraz, estry retinylu przekształcane są w retinol, a następnie w retinal, na końcu powstaje kwas witaminy A, czyli kwas retinowy, który wyróżnia się najsilniejszym działaniem. Za transport retinoidów do komórek odpowiedzialne są specjalne białka (RBP). Następnie retinoidy przenoszone są do jądra komórkowego, gdzie działają na receptory retinoidowe (RXR, RAR), wpływając na namnażanie i różnicowanie komórek. Mówimy wtedy o „efekcie jądrowym”.

Kwas retinowy ‒ co to?

Jak więc możemy zdefiniować kwas retinowy? Kwas retinowy to organiczny związek chemiczny, metabolit retinolu (witaminy A), najbardziej utleniona pochodna retinolu. Ów kwas jest bardzo skuteczną substancją czynną, dzięki której możliwa jest redukcja oznak starzenia. Kwas retinowy znajduje się w składzie kosmetyków i preparatów dostępnych wyłącznie na receptę.

Kwas retinowy ‒ właściwości

Jakie właściwości wykazuje kwas retinowy? Przede wszystkim są to:

  • działanie złuszczające,
  • redukcja blizn i zmarszczek,
  • hamowanie rogowacenia naskórka,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • regulacja pracy gruczołów łojowych.

Podsumowując, kwas retinowy to związek chemiczny, metabolit retinolu, najskuteczniejsza postać witaminy A. Kwas retinowy znajduje się wyłącznie w preparatach dostępnych na receptę.

Nie Komentarze

Dodaj komentarz

MenuWirtualny KosmetologKonto