
Dieta a trądzik – czy mają jakiś związek?
Spis treści
Czy dieta wpływa na trądzik?
Produkty, które spożywamy, mają wpływ na wygląd i kondycję skóry. Ilość zmian trądzikowych oraz ich nasilenie uzależnione są między innymi od sposobu, w jaki się odżywiamy. Niewłaściwa dieta, zawierająca wysoko przetworzone produkty prowadzi do pobudzenia pracy gruczołów łojowych i produkcji nadmiernej ilości sebum. Wszystko to sprawia, że pory na twarzy są zablokowane, a łój i zanieczyszczenia zostają zatrzymane wewnątrz skóry. Prowadzi to do zmian zapalnych, zaskórników i wyprysków.
Dieta a skóra trądzikowa
W diecie osoby zmagającej się z trądzikiem nie może zabraknąć zdrowych, naturalnych produktów stanowiących źródło witamin i minerałów. Takie produkty pozytywnie wpłyną nie tylko na stan skóry i pomogą w redukcji zmian skórnych, ale będą miały dobry wpływ na nasze zdrowie ogólne.
Przede wszystkim dobrze postawić na produkty zawierające cynk (reguluje pracę gruczołów łojowych), błonnik, kwasy omega 3, witaminy z grupy B. Pamiętajmy także o nawadnianiu organizmu, woda uczestniczy w procesie usuwania toksyn z organizmu.
Trądzik – jakie produkty uwzględnić w diecie?
Jakie konkretnie produkty powinna zawierać dieta osoby mającej trądzik?
- warzywa – przede wszystkim czerwona papryka, brokuły, rośliny strączkowe, marchew, szpinak, jarmuż, natka pietruszki,
- pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony,
- wątróbka, jaja,
- ryby i owoce morza,
- chude mięso,
- orzechy i pestki,
- olej rzepakowy lub olej lniany.
Trądzik – jakich produktów unikać?
Jakich więc produktów powinny unikać osoby zmagające się z trądzikiem? Warto zrezygnować z produktów zawierających barwniki, emulgatory, sztuczne dodatki, konserwanty. Z diety dobrze także wykluczyć:
- słodycze i słone przekąski,
- słodkie napoje,
- alkohol,
- fast-foody, żywność wysokoprzetworzoną,
- pikantne przyprawy.
Zdrowa, zbilansowana dieta w połączeniu z odpowiednią pielęgnacją z pewnością poskutkują widoczną poprawą kondycji i wyglądu skóry.